مددکاری
مددکاری اجتماعی :
مددکاری اجتماعی، خدماتی مبتنی بر دانش، مهارت، اصول و ارزشها است که هدف آن کمک به افراد، گروهها و جامعه است تا بتوانند با تکیه بر تواناییها و استفاده از منابع موجود به استقلال نسبی و یا رضایت خاطر برسند. پیچیدگیها و شرایط خاص زندگی اقشار آسیبپذیر، چالشها، مشکلات و فشارهای روانی زیادی را برای این افراد به وجود میآورد. برای رفع و تخفیف این مشکلات و داشتن جامعهای سالم، خدمات مددکاری اجتماعی ضروری است .
مددکاری اجتماعی بر مجموعهای از ارزشها مبتنی است:
- حرمت و کرامت مقام انسان
- حق بهرمندی افراد به صورت یکسان از امکانات مادی ومعنوی (برابری)
- حق افراد در تصمیمگیری برای مسائل خود (خود تصمیم گیری)
- مسئولیتپذیری فردی و اجتماعی
اصول حرفهای مددکاری عبارتند از:
- اصل پذیرش: برای ارائه خدمات به فرد باید او را همانگونه که هست -بدون تفاوتهای قومی، مذهبی، جنسیتی، سنی، نژادی و… پذیرفت.
- اصل فردیت: هر فرد خصوصیات خاص خود را دارد و یک برنامه ممکن است برای یک فرد مفید باشد ولی برای یک فرد دیگر اینگونه نباشد.
- اصل رازداری حرفهای
- اصل رابطهی حرفهای: رابطهای عاری از رابطه فردی، وابستگی، کینهتوزی، فرصتطلبی، حقارت و ….
- اصل مشارکت مددجو
- اصل خودآگاهی مددکار اجتماعی: مددکار اجتماعی میبایست از کمبودهای عاطفی، روانی و اجتماعی خودش خودآگاهی داشته باشد و بر آنها کنترل داشته باشد تا در هنگام کار، مددجو از این موارد آسیب نبیند.
ضرورت مددکاری اجتماعی:
مددکاران اجتماعی امکان برخورداری افراد از فرصتهای موجود در جامعه، خصوصأ اشخاصی که با انواع آسیبها، محدودیتها ومعلولیتها روبرو هستند فراهم ساخته و از منزوی شدن آنها جلوگیری میکند .
مددکاران اجتماعی باعث افزایش عزت نفس، خودآگاهی و حضور افراد در مشارکتهای اجتماعی شده و از برچسب خوردن آنهایی که به هر دلیلی دچار نقص و آسیب هستند جلوگیری میکنند و با مداخلهی به هنگام در معضلات اجتماعی و یاری رساندن به افراد آسیب دیده یا در معرض آسیب، آسیب بیشتر به آنها را ممانعت میکند و تلاش مینماید توانایی بالقوه افراد را به توانایی بالفعل تبدیل کند.
کار مددکاراجتماعی، مشاوره دادن و حمایت از افراد در معرض خطر، خانوادههای آسیب پذیر، افراد حاشیه نشین، کودکان بی سرپرست، افراد دارای اعتیاد، سالمندان و … میباشد.
تیم مددکاری در کنشگران توسعه پارس:
کنشگران توسعه پارس با دارا بودن تیم مددکاری گسترده، نخست به شناسایی ذینفعان در مدارس مهربانی و محیط زندگی محرومان، اتباع مهاجر و قشر آسیبپذیر میپردازد. در بسیاری از موارد شناسایی ذینفعان از طریق رابط بومی و محلی صورت میگیرد تا به جای مراجعهی افراد به موسسه و درخواست کمک، تیم ما به سراغ آنها برود و کرامت انسانی آنها محفوظ بماند. تکمیل پرسشنامهها و فرمهای مددکاری عمدتا از طریق تماس تلفنی صورت میگیرد تا افراد از ریسک کرونا در اثر رفتوآمد مصون بمانند. علاوه بر این موسسهی کنشگران با تاسیس مدارس مهربانی در شهرهای مختلف و حضور مددکاران، به شناسایی و جذب کودکان کار و بازمانده از تحصیل میپردازد و به آنها علاوه بر تحصیل در زمینهی خدمات معیشتی و آسیبهای اجتماعی –نظیر خشونتهای خانگی و اجتماعی و تجاوز جنسی و خودمراقبتی- خدمات مددکاری ارائه میدهد.
از آغاز فراگیری ویروس COVID-19 پیوسته خانوادههایی که در اثر این بیماری دچار مشکلات جدی جسمی، روانی و معیشتی شدهاند توسط تیم مددکاری کنشگران، شناسایی و از خدمات مددکاری و معیشتی بهرهمند میشوند.
بلایای طبیعی نظیر سیل و زلزله از دیگر وهلههایی است که کنشگران توسعهی پارس با ارائهی انواع خدمات از جمله خدمات مددکاری در کنار افراد آسیبدیده حضور مییابد تا به سلامت روان آنها کمک نموده و پیامدهای آن را تا حد ممکن تخفیف دهد.